Sieraden

De ware schoonheid komt van binnen.
Maar een mooie ketting of armband helpt wel een handje.
Edelstenen en mineralen leven.
Mooie kleuren, een warme gloed, kwaliteitskralen met aandacht door mij geregen tot een unieke ketting.
Welke ketting zal jouw hals sieren?

En als je eigen lievelingsketting stuk is, wil ik proberen deze weer te repareren door hem opnieuw te rijgen of er een nieuw slotje aan te zetten.

Hoe het begon

Jaren geleden had ik nog mijn vriendin Lietje. We kenden elkaar van onze beroepsopleiding en hadden elkaar nooit uit het oog verloren. Toen werd er bij haar borstkanker geconstateerd. In de jaren van therapie en dapperheid die hierop volgden heeft ze een aantal nieuwe dingen aangepakt.

Eén van deze activiteiten was het maken van kettingen van halfedelstenen. Liet had altijd veel gevoel voor schoonheid en was bovendien heel erg precies, dus het werden mooie kettingen.

Ik heb op een bepaald moment gevraagd of ze iemand had die hier na haar overlijden mee door zou gaan. En zo niet, of ze het fijn zou vinden als ik de “hele kralenhandel” van haar zou kopen. Het leek me een mooi idee als haar kettingen, die ze met zoveel plezier en smaak gemaakt had, alsnog om allerlei halzen gedragen zouden worden.

Lietje was hier heel blij mee, en zo is het gegaan. Zij leerde mij hoe ik de kettingen kon maken en ik kreeg er plezier in. Daarnaast bleek ik het ook leuk te vinden om kapotte kettingen te repareren, van een nieuw slotje te voorzien, of opnieuw te rijgen.

En zo is het allemaal begonnen.

Anneke.

Ketting maken in opdracht

Je kunt langskomen en mooie edelsteenkralen en parels aanwijzen en zeggen: “Wil je daar een ketting van maken? Graag 43 cm. Lang”.

Je kunt ook zeggen: “Mijn vriendin houdt van aardekleuren en ik wil haar graag een ketting geven. Ze is nogal tenger en houdt niet van heel grof”. Ik vind het heel mooi om dan – met een bepaalde persoon in gedachten – een ketting te maken. Uiteraard is deze ketting dan uniek.

Eenvoudige reparaties of opnieuw rijgen

Naast het maken van nieuwe kettingen vind ik het opnieuw rijgen of bijvoorbeeld van een slotje voorzien van kapotte kettingen ook heel bevredigend.

Veel vrouwen hebben jarenlang een doos met kapotte kettingen en armbanden liggen, met het plan ze ooit eens te maken. Als ze weer goed zijn is het leuk dat ze weer gedragen kunnen worden. Doe mij en uzelf een plezier, en laat het mij doen. De kosten hiervoor zijn niet groot.